Hoe kies je een toilet voor de badkamer?

Bevindt jouw toilet zich in de badkamer of heb je ook nog een ‘losse’ toiletruimte? Als jij je badkamer zou mogen verbouwen, hoeveel aandacht zou er uitgaan naar het toilet? Zou je ervoor kiezen om een toilet in de badkamer te plaatsen? Mocht je dit graag willen, dan is de kans groot dat je wellicht op het laatste moment pas bepaalt voor welk toilet je gaat kiezen. Wordt het een vlak- of diepspoel toilet? Zelfs bij toiletten is de keuze reuze, dus je kunt je maar beter vroeg genoeg oriënteren. Deze tips helpen je op weg bij je keuze!

De indeling van de badkamer

De eerste stap is het bepalen van de indeling van de nieuwe badkamer. Waar mag je toilet gaan schitteren? Bepaal de afmetingen die je toilet mag hebben en vergeet daarbij ook niet de eventuele accessoires hierin mee te nemen. Het zou natuurlijk jammer zijn als je geen ruimte overhoudt om een toiletrol op te kunnen hangen.


Staand of een hangend toilet

De volgende stap wordt al een stukje leuker. Nu ga je namelijk rekening houden met praktische zaken. Kies je voor een staand of hangend toilet? Een hangend toilet heeft als voordeel dat je de vloer makkelijker schoon kunt maken. Er hopen zich geen vuilresten meer op die aan de voet van het toilet blijven vastplakken. Ook heeft een hangend toilet een optisch voordeel, het neemt minder ruimte in beslag en hierdoor lijkt de badkamer groter. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een staand toilet, dat is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. Waar ga jij voor?


Vlakspoel of een diepspoel toilet

Een vlakspoel toilet ‘vangt’ je boodschap op voordat het wordt doorgespoeld en bij een diepspoel variant verdwijnt het direct in het water. De meeste toiletten zijn vlakspoel varianten omdat het ook medische voordelen heeft. Een nadeel hiervan is dat het bij heren die staand plassen meer kan spetteren. Bij een diepspoel toilet heb je ook minder last van geuren omdat de ‘boodschap’ direct in het water verdwijnt. Houd dit in je achterhoofd als je gaat kiezen tussen beide varianten.


Spoelrandloos toilet of een douche-wc

Zeg maar gedag tegen die vieze aanslag onder de spoelrand! Tenminste, als je voor een spoelrandloos toilet kiest. Ze zijn mateloos populair omdat bacteriën zich nu niet meer kunnen ophopen onder de spoelrand. Een nadeel kan zijn dat er over de rand kan worden geplast, omdat de spoelrand ontbreekt. Dit kan met name bij kleine kinderen het geval zijn. Maar oefening baart kunst! Een douche-wc zie je steeds vaker bij mensen thuis. Na je toiletbezoek word je automatisch met water gereinigd en met warme lucht gedroogd.